TRUNKDIVERS


 Alle duik cursussen, alle specialisaties, Gids duiken.

Deze Pagina is bedoeld voor het geven van informatie over het duiken op Curaçao, het beantwoorden van duikvragen en het geven van tips en advies over het duiken op Curaçao. Bij tal van, met name, Facebook groepen worden er diverse vragen gesteld over het duiken op Curaçao, de antwoorden, vaak gegeven door de duikscholen zelf of hun medewerk(st)ers, zijn op zich prima maar geven geen algemeen beeld en worden ook vaak beantwoord met "PM". Enige transparantie hierover kan dus geen kwaad en geeft u de keuze om een meer weloverwogen beslissing te nemen over waar, hoe en met wie u gaat, of kan gaan, duiken.

Een van de eerste vragen die vaak gesteld worden is : Wat Kost het?
Allereerst is het belangrijk of de prijs gegeven wordt in NAF, Euro of Dollar, daar zit namelijk al een behoorlijk verschil in. De koers van de dollar ten opzichte van de NAF is overigens vast (zeg maar $1 = Naf1,75), de koers van de Euro fluctueert. Nadat de prijs duidelijk is zijn er nog een aantal punten waar u op kunt letten ( deze punten worden onder dit bericht uitgelegd dit is een opsomming) zoals :
- Uit hoeveel duiken bestaat de cursus?
- Hoe lang ben ik daar mee bezig?
- Kan ik kiezen wanneer ik ga of kom duiken?
- Is individueel, of duiken met mijn eigen groep mogelijk?
- Krijg ik mijn geld terug als ik de cursus niet kan afmaken?
- Is de afgesproken prijs inclusief alles (dus ook lesboeken/online lessen en certificering) of zijn er nog verdere kosten?

Uit hoeveel duiken bestaat een cursus?
Dit is, zelfs bij de organisaties, moeilijk terug te vinden, er wordt ook nog onderscheid gemaakt in zwembad training en open water lessen. Zwembad trainingen worden overigens nauwelijks gedaan op Curaçao. In grove
lijnen het (minimale) advies:
Open water - 6 duiken
Advanced Open water - 5 duiken
Rescue duiker - 6 duiken
Divemaster - 15 duiken
Instructeur - 25 duiken.
Het is wel zo dat tussen de cursussen (met name vanaf Advanced open water) enige ervaringsduiken nodig zijn. Je kan dus niet (of zou niet moeten kunnen) in 17 duiken reddingsduiker worden en ook niet in 57 duiken instructeur.

Bij Trunkdivers hanteren wij bovenstaand schema plus:
Bij Rescue voor aanvang 20 gelogde duiken.
Bij Divemaster voor aanvang 75 gelogde duiken.
Bij Instructeur voor aanvang 150 gelogde duiken

Hoe lang ben ik met een cursus bezig?
Ook hier is bij de organisaties geen eenduidig antwoord op. Ook hier weer een (minimaal) advies, exclusief de ervaringsduiken:
- Open water - 3 dagen of 6 dag delen.

- Advanced Open water - 2,5 dagen of 5 dag delen.
- Rescue duiker - 6 dagen, vergt uitgebreide theorie en uitleg.
- Divemaster - 15 dagen, vergt uitgebreide theorie en uitleg.
- Instructeur - 25 dagen, vergt uitgebreide theorie en uitleg.


Bij Trunkdivers hanteren wij bovenstaand schema.
Kan ik kiezen wanneer ik ga of kom duiken?
Het is handig om dit vooraf te bespreken. Sommige duikscholen hebben een vast schema voor cursussen, andere zijn meer flexibel. Het is belangrijk om uzelf te realiseren dat een duik cursus aardig wat tijd in beslag neemt en dit van invloed kan zijn op andere geplande activiteiten.

Bij Trunkdivers : In onderling overleg met onze agenda bepaald u zelf wanneer u komt duiken.
Is individueel, of duiken met mijn eigen groep mogelijk?
Sommige mensen vinden duiken in het begin best spannend, zeker een individuele introduik is aan te raden wanneer u het enigszins spannend vind. Dit voorkomt ook het gevoel dat " iedereen op u sta
at te wachten", iets wat er voor kan zorgen dat u de cursus beëindigt, terwijl er geen problemen zouden zijn met wat meer persoonlijke aandacht. Duiken met een eigen groep of buddy is natuurlijk het leukst, niet iedereen zit te wachten op onbekende duikers die van invloed zijn op het verloop van een duik. Dit geld zowel voor cursussen als gidsduiken.

Bij Trunkdivers staat persoonlijke aandacht voorop. Introductie duiken kunnen altijd individueel. Gidsduiken ook, of in overleg met diegene die het eerst gereserveerd heeft.
Krijg ik mijn geld terug als ik de cursus niet kan afmaken?
Dat is niet vanzelfsprekend. Sommige duikscholen hebben de mogelijkheid om een deel vooraf (of na de eerste duik) te betalen, anderen laten het volle bedrag vooruit betalen. Bespreek dit voor
dat u betaald of vraag naar de voorwaarden. Let wel; een duikschool heeft ook kosten, als u kort vooraf uw gereserveerde plek afzegt, kan een duikschool die plek niet altijd gelijk opvullen, dat kost weliswaar niets maar zijn wel gederfde inkomsten.

Bij Trunkdivers betaald u alleen voor de duiken die u daadwerkelijk doet of heeft gedaan.
Is de afgesproken prijs inclusief alles (dus ook lesboeken/online lessen en certificering) of zijn er nog verdere kosten? 
Sommige prijzen zijn niet inclusief, vraag altijd naar de volledige (all in) prijs.

Onze prijzen zijn all in. Voor prijslijst :  https://www.trunkdivers.com/prijzen
Welke duik organisatie?
Er zijn bekende en minde bekende duik organisaties, iedere organisatie is zo goed als de instructeur les geeft. Een aardig overzicht in de link :

Trunkdivers duikt volgens de standaards van PDIC/SEI