TRUNKDIVERS


 Alle duik cursussen, alle specialisaties, Gids duiken.

Nachtduiken

Introductie
Hoewel nachtduiken een vast onderdeel is van de advanced cursus (overigens bij sommige organisaties niet meer).is het een specialty zeker waard. Nachtduiken is veel meer dan alleen duiken met beperkt zicht. De nachtduik in de advanced cursus moet dan ook gezien worden als een introductie. De nachtduik specialty gaat in op alle aspecten van het nachtduiken zodat duikers zelf veilig kunnen nachtduiken.

Het verschil.
Duiken op zich is al een geweldige ervaring. Nachtduiken is een extra toevoeging op deze ervaring. De onderwaterwereld veranderd gedurende de nacht, verschillende zeedieren komen tevoorschijn en de verschijningsvorm van diverse organismen wordt anders. Hoewel er met nachtduiken beperkt zicht is ziet u toch vaak meer dan bij een dagduik. De reden hiervoor is dat u nauwkeuriger kijkt en het zicht beperkt is tot daar waar uw lamp schijnt. Zwem nooit snel tijdens een nachtduik.

Verlichting.

Er is een grote keuze voor wat betreft onderwater lampen. Het advies is om een krachtige lamp meet te nemen en een minder krachtige (dus goedkopere) lamp als reserve. Een lamp moet gemakkelijk in het gebruik zijn en een goede grip hebben, eventueel ook met handschoenen. Het is handig als de lamp voorzien is van een koord waarmee u hem aan het vest of de pols kunt bevestigen. Vergeet niet de batterijen te vervangen of op te laden.

 

Er zijn ook lichtstaven, zogenaamde “breaklights” verkrijgbaar. Deze zijn gevuld met een chemische stof en een glazen buisje. Indien het glazen buisje gebroken wordt geeft de staaf enkele uren licht. Deze staafjes zijn voor eenmalig gebruik en zijn ideaal voor bevestiging aan tanks, buddyteams en markante of gevaarlijke punten. Ook zijn ze zeer bruikbaar als kant markering. Breeklichtjes zijn een goed aanvulling op de veiligheid.

 

Ook zijn er diverse veiligheidslichten te koop, sommige zijn voor eenmalig gebruik. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van dergelijke lampen. Op de afbeelding links staat een zogenaamde Jotron. Dit is geen duiklamp maar een knipperlicht.

 

Het is overigens verstandig om tijdens elke duik een lampje meet e nemen. Een middag duik die niet volgens plan verloopt kan eindigen in duisternis. Met een lamp kunt u de aandacht trekken.

 

Hiernaast een masker met geïntegreerde lampen. Handig want men houd de handen vrij. Het nadeel is wel dat als u naar uw buddy kijkt u die gelijk verblind.

 

Temperatuur

Tijdens nachtduiken kunnen duikers het sneller koud krijgen. Maak de duik dan ook wat korter dan overdag. Een andere optie is om een dikker duikpak te gebruiken. Er zijn ook, zogenaamde sharkskin, pakken te verkrijgen die onder het wetsuit gedragen kunnen worden. Een kap en handschoenen kunnen ook voorkomen dat u afkoelt.

Kompas.
Men kan gemakkelijk verdwalen of gedesoriënteerd raken tijdens een nachtduik. Een kompas kan een bijdrage leveren aan de veiligheid. Het wordt aangeraden altijd een kompas mee te nemen tijdens een nachtduik.

Duikmes.

Een duikmes bij een nachtduik is aan te raden. Visdraden en dergelijke zijn moeilijker te zien dan overdag. Het gebruik van een mes met nachtduiken is lastiger omdat u doorgaans in een hand al een lamp heeft. Het gebruik van beide handen wordt dan moeilijk. De hulp van een buddy is soms noodzakelijk. Zorg ervoor dat het mes scherp is en bij voorkeur voorzien van een draadsnijder. Zorg voor een draad aan het mes om verliezen te voorkomen. Een felgekleurd mes geniet de voor keur.

Het gebruik van de duiklamp.
Beweeg uw lamp langzaam en met regelmatige bewegingen.

Voorkom dat u in het gezicht van andere duikers schijnt.

Als u iets interessant ziet, omcirkel het object. De buddy doet hetzelfde om aan te geven dat hij/zij dit heeft gezien. Herhaal dit signaal voor eventueel volgende duikers.

Om aandacht te trekken kunt u uw lamp snel bewegen, het beste door de lichtstraal van diegene van wie u aandacht wilt. Heeft u de aandacht, wijs dan op het object.

Het OK teken wordt gegeven door een langzame cirkel met de lamp te maken. Dit werkt goed bij groepen, iedere duiker moet het signaal herhalen. Bij kleine groepen kunt u het normale OK teken geven en uw hand beschijnen met de lamp.

Wanneer men, met een groep naar de oppervlakte gaat, of wild dat dit gebeurd, beweeg de lamp dan van beneden naar boven, dit in een rustig tempo.

Bij problemen kunt u de lamp tegen uw borstkas houden zodat het bovenlichaam en het hoofd verlicht zijn, u kunt dan het probleem aanwijzen, zoals bijvoorbeeld oren.

 

Te water gaan.
Doorgaans is het beter om geen lamp aan te doen bij het te water gaan. In de regel wordt gedoken op een, overdag, bekende plek. Uw ogen kunnen dan aan de duisternis wennen en u spaart batterijen. Een ander punt is dat sommige zeedieren, net als konijnen in koplampen, “bevriezen” waardoor u er bijvoorbeeld op trapt. Zo gauw u onder gaat doe dan de lamp aan en schijn naar beneden ter voorkoming van schade aan het koraal. Verlicht uw horloge en console, deze blijven doorgaans een poosje verlicht.

 

Het water verlaten.
Bij het verlaten van het water kan een lamp gemakkelijk beschadigen, om uw handen vrij te houden kunt u hem aan uw trimvest bevestigen. Als u uw set af doet zorg ervoor dat uw lamp niet op de grond valt. Duiklampen zijn doorgaans kwetsbaar en de kleinste schade kan de lamp, onder druk, doen breken. Verwijder na de duik de batterijen. Duiklampen zijn gemaakt voor gebruik onder water. Vermijd het gebruik als “gewone”zaklantaren.

 

Waarschuwing.
Tijdens sommige jaargetijden kunnen er kwallen zijn, zoals Portugese oorlogsschepen. U kunt met uw lamp over het wateroppervlak schijnen om ze te zien. Kijk onderwater af en toe voor u uit in plaats van naar beneden.

 

Het onderwater leven.

Normaal gesproken ziet u veel verschillende soorten zeedieren tijdens het nachtduiken. U kunt doorgaans dichtbij komen. vermijd het verblinden van zeedieren, ze kunnen zich te pletter zwemmen. Koraal is erg mooi s’nachts met een diversiteit aan kleuren. Veel, op bloemen lijkende, koralen en planten komen alleen bij duisternis uit hun bescherming.

 

Vissen en andere dieren.
Vermijd verblinden van zeedieren. In eerste instantie zullen ze “bevriezen”maar uiteindelijk zullen ze willen vluchten. Zeedieren kunnen zich te pletter zwemmen als ze, op volle snelheid, tegen het koraal (of een duiker) aan zwemmen. Sommige vissen, met name pappagaai vissen beschermen zich s’nachts door een cocon te maken. Deze “slaapzak”bestaat uit Proteïnen en kan slechts een keer in de 24 uur gemaakt worden. Bij het verstoren van deze vissen worden ze de hele nacht “prooi”van roofvissen, met alle stress gevolgen van dien. U kunt beter nooit rechtstreeks op (deze) dieren schijnen. U kunt deze vissen in het “strooilicht” ook goed zien. U kunt ze aanwijzen door een grote cirkel te beschrijven en dan gewoon met een vinger of hand te wijzen.

Angst.

Sommige mensen zijn bang in het donker. Bij nachtduiken kan men zich allerlei voorstellingen maken van dingen die zouden kunnen gebeuren zoals :
- Aanvallen van haaien. Het risico om aangevallen worden door een haai of andere roofvis is aanzienlijk kleiner dan het risico dat men loopt als u naar de duikstek rijd.

Het risico is voor een duiker , ook bij daglicht, sowieso minder dan bijvoorbeeld voor een snorkellaar, surfer of zwemmer. Haaien komen op spartelen af, dit gebeurd alleen aan de oppervlakte.

Verbeelding speelt, niet zelden, een hoofdrol in het ontstaan van angst. Een kleine vis in uw lichtbundel kan een angstaanjagende schaduw opwerpen. Indien die schaduw op bewegend koraal of planten valt lijkt het net een echte dreiging.

Indien mensen (of uzelf) angstig of nerveus zijn laat ze dan aan de “binnenkant van het rif zwemmen of, indien niet mogelijk, laat de desbetreffende duikers flankeren door ervaren duikers.

Focus op de bodem en de nabije omgeving, schijnen in de duisternis is weinig zinvol. Zeker als u onderkent dat u eigenlijk zoekt naar dingen die er niet zijn.

Sommige mensen worden angstig van de nachtelijke “zwarte” zee. Toch kan men onder water bij duisternis regelmatig goed zien, zei het in zwart wit. Het verschijnsel is hetzelfde wanneer iemand vanuit een verlichte woonkamer de tuin inkijkt. Er is dan moeilijk iets te onderscheiden. Loop u vervolgens naar buiten kunt u best veel zien in het donker. Met volle maan kan je, op Curaçao, tot 20 meter diepte zonder lamp gewoon kijken.

 

Buddy check.
Dit behoord natuurlijk bij iedere duik te gebeuren maar bij het nachtduiken zijn er een paar extra punten :

Test alle lampen.

Bevestig de breeklichtjes, bij voorkeur verschillende kleuren bij buddyteams.

Controleer of eenieder de tekens weet.

Controleer kompas koersen.

Wie heeft de noodvoorzieningen (en de auto sleutels).

 

G-7F4B44NDLQ