TRUNKDIVERS


 Alle duik cursussen, alle specialisaties, Gids duiken.

Onder water navigatie op Curaçao.

Het navigeren op Curaçao is doorgaans redelijk eenvoudig. Bij de meeste baaien kun je gemakkelijk uitzwemmen naar de Blauwe rand, daar onder gaan, links of rechts tegen de stroming in op 18 meter en met een halve tank omkeren en dan terug op circa 12 – 15 meter. Voor de “standaard” Curaçao duik is een kompas dan ook zelden nodig. Wel is het verstandig om wat referentiepunten te onthouden, indien er een flinke stroming staat kunt u gemakkelijk de baai missen. Mocht uzelf een referentiepunt maken (leeg flesje + blokje lood of steen) leg hem dan niet gelijk neer waar u onder gaat maar een stukje “met de duik mee”. Wellicht is uw luchtverbruik iets groter dan verwacht en dan moet of gaat u eerder terug. Een zelf geplaatst referentiepunt moet u wel weer mee terug nemen anders wordt het zo’n rommel in zee. Een aantal tips voor het nemen van een referentie punt (onder water).

· Als u een markant punt ziet wat u op de terugweg weer tegen wilt komen, kijk dan bij het passeren even om. Iets wat aan de ene kant heel markant is kan vanaf de andere kant een “gewoon”uiterlijk hebben.

· Blijf onderweg kijken naar markante punten en probeer die te onthouden of schrijf ze op een leitje.

· Kijk bij het keerpunt (halve tank) eens goed om u heen, bij een volgende duik is dit een “geheugensteuntje”dat u uw meters moet controleren en wellicht moet omkeren.


trunkdivers@hotmail.com

Kokomo Beach, Curaçao

Open: 10:00 - 18:00

+599 9 868 0663

@trunkdiver

Zwem niet “blind”op uw eigen referentie punt. Soms raken ze los en af en toe nemen andere ze duikers mee, deels om op te ruimen of om zelf te gebruiken als markering. Zoek dus altijd markante punten.

Alvorens de duik kunt u zich ook alvast oriënteren, kijk voordat u onder gaat eens goed naar de kant en zoek wat markante punten (geen auto’s, die kunnen wegrijden). Overdag zult u die misschien niet vaak nodig hebben maar bij een nachtduik is de “uitgang”niet overal (goed) verlicht. Het strekt tot aanbeveling om, indien u gaat nachtduiken, dit te doen op een plek waar u recent overdag nog bent geweest. Hoewel u natuurlijk altijd boven water kunt kijken waar u bent is het verstandiger om onder water terug te zwemmen, het terugzwemmen vanaf de Blauwe rand nar de kant is gelijk uw veiligheidsstop, voor dit laatste stukje (of stuk zoals bijvoorbeeld bij Daaibooi baai) is een kompas erg handig en zeker niet ingewikkeld. Als u, voor het ondergaan, een koers neemt naar de uitgang is dit de enige koers die u hoeft te onthouden. U kunt die koers opschrijven of de Besel (de draaibare ring bovenop een kompas) op de desbetreffende koers zetten. Een ander voordeel van deze manier is dat u niet naar boven hoeft op de Blauwe rand. Dit is namelijk ook de plek waar boten kunnen varen. Hoewel, zoals eerder gezegd, navigeren op Curaçao redelijk eenvoudig is, is het niet onverstandig om een en ander eens te beoefenen. Uw brevetten zijn wereldwijd geldig en juist in de ideale omstandigheden hier is het makkelijk om wat ervaring op te doen. Indien u meer wilt weten over het navigeren onder water kunt u de specialisatie “Navigeren”doen. In deze specialisatie worden alle aspecten van het navigeren behandeld zoals, bijvoorbeeld:

· Kompas

· Afstand bepalen (met bijvoorbeeld de beenslag).

· Natuurlijke navigatie

· Navigatie bij duisternis

· 5 punts afdaling

· Andere hulpmiddelen zoals een sextant.

· Gebruik van markeringen.

· Navigeren in stromingen.

· Het maken van een duikkaart

G-7F4B44NDLQ