TRUNKDIVERS


 Alle duik cursussen, alle specialisaties, Gids duiken.

Welkom op ons blog. Wij gaan hier regelmatig tips en advies geven, Uiteraard staan we open voor uw tips & Adviezen, kritiek en ook vragen. Deze kunt u naar ons mailen op Trunkdivers@hotmail.com.

Inhoud Blog (doorscrollen tot het gewenste onderwerp):

1. Optuigen, Buddycheck en aftuigen van de set.
2. Voorbereiden en inpakken.

3. Vinnen

4. De USS Erie

5. Het klaren van de oren

1. Optuigen, Buddycheck en aftuigen van de set


Gereedmaken van de set.
Plaats de tank op vlakke grond met de kraan opening van U af.
Plaats het trimvest aan de voorzijde en bevestig dit aan de tank.
Doe loodgordel om (sluiting links)  of integreer het lood.

Hang uw set om (met buddy)

Hang uw masker  de kraan kort open om eventueel stof of vocht uit de (kraan van de) tank te blazen.

Plaats de regulator (ademautomaten aan de rechterkant) maar maak eerst de O-ring van de tank met uw vinger vochtig. U veegt dan eventueel stof weg en u voelt ook de aanwezigheid ervan.

Plaats de inflator slang op het trimvest.

Leg de console op de grond, met de bovenkant naar beneden gekeerd.

pak een ademautomaat en druk de (ontluchtings)knop middenin in.

Open de tank, laat de knop van de ademautomaat langzaam los,

draai de kraan geheel open, dan een kwart slag terug.  Controleer uw lucht voorraad.

leg de set neer

Doe pak en schoenen aan.

doe uw masker om de nek.

Pak uw vinnen en controleer de sluitingen ervan.

Doe een Buddy check.

 

De buddy check.

Nadat de set (bij elkaar) is aan gedaan volgt de buddycheck maar…..Hoe zat dat ook alweer?

 

Het ezelsbruggetje : Vlugge leeuw Schiet Lekker Op is en blijft een handig hulpmiddel.

Vlugge

Vest, test de inflator slang, zowel opblazen als leeg laten lopen, controleer de (nood) dump, Controleer de overige ventielen.

 

Leeuw

Lucht, Controleer de luchtvoorraad, Controleer beide ademhalingsautomaten.

 

Schiet

Sluitingen, controleer of de diverse banden zijn aangetrokken, sluit ritssluitingen, controleer sluitingen van lood zakken en controleer de sluiting op de tank.

 

Lekker.

Lood, Controleer de juiste sluiting van de lood gordel (gesp links van het lichaam) en/of controleer de aanwezigheid van geïntegreerd lood.

 

Op.

Overig of Ok. Controleer masker en vinnen, draai de sleepnaald van de dieptemeter naar 0, controleer aanwezigheid van andere items zoals: computer, horloge, boeien, reserve materiaal (vin hielbandje, maskerbandje) schrijf lei, etc.

 

Ezelsbruggetje in het Engels

Bruce Willis Ruins All Films
Begin With Review And Friends

BCD, Weights, Releases, Air, Final.

 

Aftuigen van de set.

Leg camera’s neer en doe computers of horloges af.
Doe de set af met behulp van buddy.

Zorg dat de set bij het op de grond zetten niet op slangen of console staat.

Draai de kraan dicht.

Ontlucht de set door de ademautomaat in te drukken of het vest op te blazen.

Ontkoppel de inflator slang.

Draai de regulator los van de kraan.

Blaas het stofkapje droog en plaats het op de eerste trap*

Verwijder het trimvest en zorg dat de tank niet omvalt, leg hem neer.

Spoel, indien mogelijk, alle spullen en houd ze bij elkaar. Er zijn vaak meerdere duikers op een duikplek en velen gebruiken hetzelfde merk als u.

 

* Het stofkapje voorkomt dat er water in de 1e trap komt. Water in de 1e trap is niet alleen slecht voor de regulator in het algemeen maar voor de manometer in het bijzonder. Water in de manometer kan er voor zorgen dat de meter niet vloeiend terugloopt en blijft “staan” op een hoeveelheid lucht die u niet meer heeft.

 

2. Voorbereiden en inpakken.

Een geslaagde duik begint al ruim voor de duik.Als men iets vergeet uit de onderstaande (minimale) inpaklijst gaat de duik doorgaans niet lukken (en ja, je kunt met blote voeten in buitenwater vinnen maar echt prettig zwemt dit niet). Net als het ezelsbruggetje van de buddycheck is het makkelijk om te onthouden dat je acht items in je bak/tas of auto  moet plaatsen, met binnenwater vinnen in plaats van buitenwater vinnen zijn het er zeven. Een bak in de auto is wel een aanrader, anders gooi je de zoute uitrusting rechtstreeks in het voertuig. In het verleden is dit bij mij ooit geresulteerd in het feit dat ik van binnenuit mijn kofferbak (Trunkdivers!) naar mijn reservewiel keek welke onder mijn auto was geplaatst, aan de buitenkant. De tank gaat doorgaans niet in de bak, zorg wel dat deze klem ligt tijdens het transport en controleer vooraf de lucht voorraad.


Inpaklijst

Minimaal

Duikbak.

Lood (of loodgordel)

Schoenen

Vinnen

Wetsuit

Regulator

Trimvest

Masker

Tank


TIP:

De volgorde is niet toevallig. Veel mensen spoelen na de duik hun spullen af, doen alles in de bak en gooien tenslotte hun schoenen, vol met zand, boven op de uitrusting.

 

Extra/overig

Lamp

Schrijflei

Horloge/computer.

Mes

snorkel

Buddytikker/rammelaar

Duikboei

Jerrycan met (spoel) water*

Drinkwater

Foto camera

EHBO doosje

Reserve O-ringen

Duik tabellen.

Handdoek, droge kleding.

Logboek.

Kompas

Zonnebrand

Azijn (kwallen!)

En, vergeet uw duik pasje niet mee te nemen indien u materiaal moet huren.


* Zeker achterin een Pick-up droogt het zout op de duikspullen snel in, opgedroogd zout bijt uit in het materiaal en laat zich na indrogen veel lastiger uitspoelen.

3. Vinnen.
Er zijn tientallen soorten vinnen, er zijn echter twee (hoofd) categorieën: binnenwater (fullfoot) en buitenwater vinnen. Allereerst de binnenwater vinnen. Dit type vin heeft een gesloten hiel en wordt zonder schoenen gedragen. Het voordeel van een dergelijke vin is dat u geen schoenen hoeft te kopen en de vin is makkelijk in gebruik. Dit type vin wordt vaak gebruikt bij snorkelen. Ook bij bootduiken of duiken vanaf een zandstrand is de vin geschikt. De vin is gemakkelijk in gebruik en vergt nagenoeg geen onderhoud. Een goede pas vorm is erg belangrijk, als de vin te strak zit krijgt u snel kramp en als de vin te groot is kunt u hem verliezen. Indien u regelmatig duikt op veel verschillende duikplekken is dit type vin minder handig. U moet of met uw blote voeten de zee in lopen of u moet de vinnen gelijk aantrekken vervolgens moet u dwars of achteruit het water ingaan. Tot aan de waterlijn zou u op uw slippers kunnen lopen maar u loopt het risico dat, bij achterlaten van deze slippers, ze door een wat grotere golf de zee in verdwijnen of door iemand anders worden geleend. De vinnen zijn geschikt voor het duiken op Curaçao maar zijn, door de constructie, vaak niet ideaal voor het gebruik bij (harde) stroming.  
Binnenwater vinnen zijn vaak wel wat goedkoper dan buitenwater vinnen. Buitenwater vinnen bestaan uit twee gedeeltes, een schoen en een vin. U kunt hier natuurlijk wel met blote voeten in maar dan verliest u het voordeel ten opzichte van de binnenwater vin. Ook bij dit type vin is de pasvorm erg belangrijk. Een buiten water vin wordt, tenzij u ergens vanaf springt, pas in het water aangetrokken. Het beste is om de vinnen, met de bandjes op de langste stand, om de pols te dragen en niet in de hand, u hebt dan uw handen vrij en mocht u vallen heeft u uw vinnen nog bij u (zeer verstandig bij een nachtduik). U trekt vervolgens een voor een de vinnen aan en trekt gelijkmatig de bandjes strak. Er zijn ook metalen hielbanden te koop die voorzien zijn van een veer, dit type hoeft niet meer strak getrokken te worden. Wel opletten op de maat van de veer, in het begin kan deze erg strak zitten. Na de duik kunt u de vin uittrekken door een van de sluitingen los te klikken en de vin van de voet af te schuiven. Wel gelijk de sluiting weer dichtklikken anders verliest u mogelijk het klipje wat aan de vin vast zit. Na gebruik de vinnen afspoelen. Regelmatig de hielbandjes controleren op scheurtjes. Om de soepelheid te bewaren af en toe insmeren met siliconen “zalf” (te koop bij de meeste duikscholen). U kunt de vinnen na gebruik ophangen of neerleggen. Het is, bij neerleggen, verstandig om iets in de voet te doen om de pasvorm intact te houden. Een vermeldenswaardig model, welke voorkomt als binnen en buitenwater vin, is de splitfin. Dit type vin heeft een split in het midden van het zwemblad. Het zwemmen met een dergelijke vin is makkelijk en soepel. Bij snorkelen ondervind u weinig voordeel van de split en bij harde stroming verliest dit type vin zijn voordelen ten opzichte van een “normale”vin. In de rescue opleiding (of bij echte noodsituaties) is gebleken dat bij splitvinnen meer kracht gezet moet worden dan bij standaard vinnen. Bij “normale”duiken en zeker bij stromingsduiken is een splitfin een comfortabele vin. Voor de rustige duikers (en waarom zou je haast hebben), en bijvoorbeeld duikers die graag foto’s maken en graag “stil”willen hangen is een splitfin een goede keuze. Er is tegenwoordig ook een vin die de mogelijkheid bied om het zwemgedeelte op te klappen, hierdoor is het mogelijk om met de vinnen aan te lopen. Kortom; voor de snorkelaar en de bootduiker is een binnenwater vin een goede oplossing. Voor de rustige, relaxte en fotograferende duiker is een splitfin een goede keuze. Voor de overige duikers, en diegene die van plan zijn om in minder warm water te duiken, wordt een “gewone”buitenwater vin aangeraden. Gaat u namelijk duiken in, bijvoorbeeld Nederland, heeft u een buitenwater vin nodig, niet alleen voor de vin maar zeker ook voor de schoen (meestal laars) die de kou buiten houd. In Nederland worden wel binnenwater vinnen gebruikt, bijvoorbeeld voor lessen in een zwembad.


De freedive vinnen en monovin komen bij een volgend blog aan bod.


Hoe zwem je ermee?
Hoewel dit voor de hand lijkt te liggen willen we hier toch even op in gaan. In principe is de gemakkelijkste manier om met gestrekt been een op en neer gaande beweging uit te voeren. Vaak zie je duikers onder water “fietsen”, hierdoor verliest de vin een groot gedeelte van zijn werking. Vaak hebben mensen dit zelf niet door, als het uw buddy is kunt u hem of haar er wellicht op wijzen. “fietsers”hebben ook de neiging om bijna vertikaal in het water te hangen (als een zeepaard). Het zwemmen op deze manier is vermoeiend en de efficiëntie van de vinnen is minimaal. Zelf doe ik tussendoor wel eens de schoolslag (als een kikker) tussendoor. Deze verandering van bewegen voorkomt kramp en is, na enig oefenen, best bruikbaar als zwemtechniek, bovendien waaier je op deze manier geen zand of stof op van de bodem. Kramp is, zeker bij beginnende duikers, toch iets wat regelmatig voorkomt. Bij binnenwater vinnen is dit vaak de wreef en anders is het vaak de kuit. De kramp in de wreef kan het best opgeheven worden door de vin even uit te trekken en de voet te masseren (let hierbij op uw positie onder water). Kramp in de kuit kan, in de regel, opgeheven worden door de punt van de vin naar uzelf toe te trekken, dit kan ook met behulp van de buddy. Ook hierbij uw positie onder water in de gaten houden. 

4. De USS Erie.

De constructie van de Erie begon in 1934, het werd in juli 1936 in dienst gesteld. Na een reis naar West Europa werd het schip gebruikt voor “showing the flag”in centraal en zuid-Amerikaanse havens. Toen de tweede wereldoorlog uitbrak werd de Erie in eerste instantie ingezet op patrouille reizen langs de handelsroutes. In juni 1942 werd de Erie opgedragen om, in de Atlantische oceaan kant van het Panama kanaal, deel te nemen aan search and rescue operaties. Laat in september 1942 vertrok de Erie uit Panama naar Guantanamo bay om konvooien te escorteren als onderdeel van de Marine taakgroep toegewezen aan het Caraïbische zee front.

Als konvooi leider van TAG-20 werd het schip op 12 november 1942, een paar mijl uit de kust,  getorpedeerd door de U-163. Het brandende schip is op het rif gezet nabij de corridor. Nadat het naar de haven van Willemstad was gesleept begon het schip, op 5 december 1942,  te zinken. De romp werd provisorisch gerepareerd en op 9 december 1952 is het schip de haven uitgesleept. De Erie is afgezonken ongeveer een mijl voor Piscadera baai en ligt op een diepte van circa 500 meter. Een groot stuk staal is nog te zien bij de "crash site", de plek waar de USS Erie op het rif is gelopen. Op grotere diepten zijn ook nog stukken van de Vought O-2 Kingfisher te zien, het (water) vliegtuig van de USS ErieArtefacten van de USS Erie zijn te bekijken bij ons in het museum en bij Battle station Blau op Blauwbaai. Meer over de USS Erie vind u hier : http://www.usserie.org/page2/page2.html. De U-163 is uiteindelijk op 13 maart 1943 tot zinken gebracht, Noord van Kaap Finistere, door dieptebommen van de Canadese Korvet HMCS Prescott. 57 man "All hands" kwamen hierbij om. Meer informatie over de U-163 vind u hier: https://uboat.net/boats/u163.htm.

Het klaren van lucht houdende ruimtes.

Een oorsqueeze (Barotrauma) is de meest voorkomende primaire duikersziekte.

Het kunnen klaren van lucht houdende ruimtes is essentieel om te kunnen duiken. Bij het afdalen zal de druk toenemen, deze druk zal in het hoofd gelijk moeten worden met de buitendruk. De meeste mensen voelen de druk op hun trommelvliezen. Dit komt omdat de trommelvliezen naar binnen worden gedrukt. Om dit druk verschil op te heffen moet men “klaren” . Klaren gebeurd doorgaans door in de neus te knijpen en er licht in uit te ademen, net zoals u uw neus snuit, maar niet te hard.  De druk verspreid zich vervolgens in het hoofd en de oren zijn geklaard. Sommige mensen lukt het klaren door te slikken, gapen of hun kaken te bewegen. Het zijn niet alleen de oren die geklaard moeten worden. Het hoofd heeft meerdere lucht houdende ruimtes, zoals bijvoorbeeld de sinussen. Als u niet kunt klaren kunt u niet duiken. Bij het toenemen van de diepte zal er doorgaans meerdere keren geklaard moeten worden. De eerste 10 meter zijn doorgaans het moeilijkst, het druk verschil is de eerste 10 meter namelijk het grootst, aan de oppervlakte is een druk van 1 bar, op 10 meter 2 bar, dat is 100% meer, op 20 meter is de druk 3 bar, dat is dus een 50% toename. Vooral beginnende duikers, die het klaren nog niet helemaal “aanvoelen” zwemmen hier tegen aan. Dit komt vaak doordat, terwijl men de oren nog niet geklaard heeft, nog steeds dieper gaat voordat het probleem is opgelost. Bij beginnende duikers speelt ook de groepsdruk een rol (iedereen is al dieper) en, helaas, ook de grote van een groep de persoonlijke waardoor begeleiding minder is. Er zijn diverse middeltjes in de handel om de lucht houdende ruimtes “schoon” te maken, op Curaçao is de makkelijkste manier het snuiven van zeewater, hoewel niet iedereen dit in eerste instantie prettig vind is het zeer effectief. Indien u verkouden bent kunt u beter niet duiken. Hoewel de middeltjes en het zout water de lucht houden ruimtes vrij maken kunnen ze onder water weer dicht gaan met snot. Dat is een nog groter probleem dan niet kunnen klaren immers; indien u niet kunt klaren bij aanvang kunt u de duik afbreken, indien u reeds onder water bent kunt u niet omhoog (maar uiteindelijk moet u wel naar boven). Dit heet overigens een reversed block. Hoewel het gevoel hetzelfde is moet u niet gaan klaren, de trommelvliezen staan immers al naar buiten. Omdat het gevoel hetzelfde is gaan veel mensen automatisch klaren, dit maakt het nog erger, en pijnlijker. U met eigenlijk een stukje dieper gaan en dan steeds proberen een stukje te stijgen terwijl u gaapt en de kaken beweegt. Je kunt ook op diepte nog een keer zeewater snuiven onder water, deze techniek werkt doorgaans prima maar het is wel aanbevolen om dit ondiep te oefenen. 

Meer (en uitgebreide) informatie : https://alertdiver.eu/nl_NL/artikelen/oorsqueeze-de-meest-voorkomende-duikverwonding